Positieduizeligheid (BPPD)

Positieduizeligheid is kortdurende duizeligheid wanneer uw hoofd snel van houding verandert zoals bij draaien in bed, vooroverbuigen, omhoogkijken of achteromkijken. Een aanval van draaiduizeligheid duurt meestal hooguit een minuut.

Positieduizeligheid wordt ook wel Beningne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) genoemd. 

Hoe ontstaat positieduizeligheid?

Positieduizeligheid heeft te maken met uw evenwichtsorgaan in uw binnenoor en de daarbij behorende kalkkristallen. Bij patiënten met positieduizeligheid zijn de kristallen losgeraakt en zijn ze verplaatst naar een andere plek in het halfcirkelvormig kanaal.

Positieduizeligheid kan ontstaan na een oorontsteking, een hoofdtrauma of een langere periode van bedlegerig zijn geweest. Soms is de oorzaak onbekend.

Hoe is de positieduizeligheid te behandelen?

Met speciale oefentherapie, de zogenaamde Epley Manouvre, kan de fysiotherapeut er samen met u voor zorgen dat uw klachten minder worden. Tijdens de behandeling van positieduizeligheid zal de fysiotherapeut de oefeningen voordoen en stap voor stap met u doorlopen. Daarna kunt u de oefeningen een paar keer dag zelf uitvoeren.

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken bij Fysiotherapie Sleen, klik dan hier

Knieklachten

Wat is kniepijn

Knieklachten ontstaan vaak door een (langdurige) overbelasting of door een acuut moment waarop een blessure ontstaat.

De klachten ontstaan meestal in de meniscus, de kruisbanden, de knieschijf, de banden of in de pezen. Soms is zwakte van de heup ook de oorzaak van een knieklacht. 

Bij overbelasting is er vaak sprake van een irritatie die met behulp van onze adviezen en eventueel hulp bij rustig belasten weer kan herstellen.

Er kan een ook sprake zijn van weefselschade. Soms is trainen bij ons dan de oplossing en soms is een operatie nodig waarnaar u daarna weer verder kan revalideren bij de fysiotherapeut.

Wat kan de fysiotherapeut doen?

Welke behandeling het beste bij uw knieklacht past hangt af van het type knieklachten. In de meeste gevallen bestaat de revalidatie uit het trainen van de kracht en coördinatie van de omliggende spieren.

Soms moet de beweeglijkheid van andere gewrichten, zoals bijvoorbeeld een heup, ook hersteld worden. Daarnaast is dry needling of manuele therapie soms ook nodig. 

Bij sommige knieklachten kan het gebruik van een brace u ook helpen om uw klachten te verminderen. Fysiotherapie Sleen heeft meerdere brace ’s op voorraad en kan u hierin adviseren.

Afspraak maken?

Wij helpen u graag met u herstel. Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Klik dan hier